Cheshire Kat, vroeg Alice. Wil jij mij alsjeblieft vertellen welke kant ik op moet vanaf hier? Dat ligt er voornamelijk aan waar jij naartoe wilt, zei de Kat. Dat kan mij niets schelen, zei Alice. Dan doet het er niet toe welke kant je opgaat, zei de Kat.
Charles 'Lewis Carroll' Dodgson in Alice in Wonderland

 Ik sta even stil
en dat is een hele vooruitgang
Bertolt Brecht

Stilstaan en waarnemen. In alle rust je situatie overzien en nader verkennen. Je bewust worden van patronen, behoeften, inspiratiebronnen en talenten. En dat wat je ervan weerhoudt. Om van daaruit keuzes te maken en stappen te zetten.

Ik help je graag het beste uit jezelf te halen. Niet door je te vertellen hoe of waarheen, maar door je je eigen pad uit te laten stippelen en je aan te moedigen dat te bewandelen. Jij voorop. Mijn aanpak is spiegelend, intuïtief en resultaatgericht. Ik stel heldere vragen en koppel terug in de vorm van verwerkbare feedback. Houd een spiegel voor, zet regelmatig de systemische bril op en ondersteun waar nodig.

Voor meer informatie of een intake-gesprek: nicoline.smoor@licht-ruimte.nl of 06-11003354.

Nicoline Smoor  coach

Na een studie bedrijfskunde op Nijenrode werkte ik zeven jaar bij verschillende bedrijven. Rondde in 1994 de Coach Training af bij het Amerikaanse MMS Worldwide. Vervolgens tot 2001 actief vanuit mijn eigen bureau voor communicatie-advies, tekst & redactie en coaching. Amsterdam-Londen-Amsterdam. Sinds 2001 vooral een-op-een en iets meer, in Nederlands en Engels, in binnen- en buitenland. Volgde de eerste postdoctorale opleiding Conflict Management aan de UvM (niet afgerond) en nam deel aan meerdere workshops familie-opstellingen (Hellinger). Zette in 2008 zelf de systemische bril op bij Ineke van Keulen van het Centrum voor Systemische Opstellingen en Consultatie Zuid Limburg, om 'm niet meer af te zetten. Sinds 2009 volg ik jaarlijkse trainingen Deskundigheidsbevordering Leven en werken vanuit je ziel. In 2009 werd ik geaccrediteerd als facilitator van het Transformatiespel (InnerLinks/Findhorn Foundation). Ik ben sinds april 1996 getrouwd met Elias Woudenberg, moeder van zoon Wieger (19), genieter van ruwharige dwergteckel Hansje, liefhebber van steden, wandelen, films, boeken, kunst, gezond & lekker eten en de stilte.

 

 

 


anderen over Nicoline

Ik heb heel veel gehad aan de coaching sessies en nog steeds leer ik elke dag een beetje bij. Door alles waarvan ik me bewust geworden ben en wat ik heb geleerd ben en voel ik me op alle fronten een (nog) sterker persoon.
Fanny


Ik ben een ander mens dan toen ik begon, en het mooiste is dat ik de instrumenten nu heb om verder in de ingeslagen richting te gaan. Ik ben ook een veel gelukkiger mens, die langzamerhand haar eigen aard weer terugvindt.
Dianne


Nicoline is an intelligent, empathic and warm person who has shown me the mirror to help me move forward. I can highly recommend her.
Paul


As a coach, Nicoline holds the perfect mirror with ease, provides genuine and incisive insights into behaviours that are easy to connect with, simple to adapt and to practice. She made a 'real difference' to me.
Sanjay


Het slimste wat ik in mijn leven ooit heb gedaan is de telefoon pakken en een afspraak maken met Nicoline. Door gesprekken met haar te voeren, waarbij zij van begin af aan een sfeer van veiligheid en vertrouwen heeft weten te creren, heeft zij mij een spiegel voorgehouden. Vanuit een wildwaterbaan van gevoelens en gedachten heeft zij mij geholpen mijn leven even weer van een afstand te bekijken. Zij heeft mij laten inzien wat werkelijk belangrijk is voor mij als persoon in mijn leven en mij praktische handvatten gegeven om mijn dagelijkse leven hierop aan te passen. Na slechts vijf sessies is de puzzel in elkaar gevallen en ik kan mij elke dag weer verbazen over het resultaat dat is bereikt in deze korte periode. Had ik haar maar eerder gebeld!
Caroline


Nicoline heb ik in 1994 leren kennen als een krachtige, frisse persoonlijkheid met een open mind ten aanzien van wie en wat er op haar pad komt. Deze openheid waarmee ze je tegemoet treedt, werkt aanstekelijk. Want door haar toegankelijkheid, gecombineerd met vakvrouwschap en een gezonde dosis humor nodigt ze je uit je ook zo open te stellen voor wat er op dat moment in jouw leven speelt. Haar heldere, to-the-point vragen, leiden tot inzichten waar je direct mee aan de slag kunt in het dagelijks leven. Het is een groot genoegen met Nicoline samen te werken en door haar gecoached te worden.
Sophie


Nicoline brings a fresh perspective to every problem. As my personal coach for 8 months, her partnership was outstanding. With her support I confronted some of my deepest fears and got in touch with my dreams once again. She is perceptive and has a great ability to listen to the unsaid and voice it for you. She brings great warmth and empathy into every client relationship. Her professionalism, tenacity and energy are worth emulating. She adds value both to the individual, the processes and the organisation through her interactions.
Leena


Tijdens de Inner Negotiation Workshop (INW) ben ik twee dagen gecoacht door Nicoline. Wat ik heb ervaren, is dat zij (objectief) naar mij keek en mij vertelde wat zij zag, zonder oordeel. Onbetaalbaar. Vervolgens stelde zij daar vragen over. Dit is voor mij de essentie van coaching: op deze manier kon ik namelijk zelf voelen en inzien waar ik stond in het leven maar ook waar ik heen wilde of moest gaan. Haar scherpte hierin bleef tot het laatste moment van de workshop en was voor de vermoeide cursist, die ik na twee dagen zeker was, zeer waardevol.
Barbara


Through her coaching, Nicoline has brought a fresh level of confidence and energy in me. She is a very caring person and her approach to her coachees is very friendly, warm, gentle yet firm and persuasive enough, clearly bringing out the areas where the coachee can improve. She has been able to not only highlight what to improve, but really given some very useful, doable suggestions on the way to improve. With this she helped me regain the self-confidence I had lost.
Sanjay


In november 1993 leerde ik Nicoline kennen tijdens de Inner Negotiation Workshop (INW). Inmiddels heb ik de nodige trainingen en workshops met haar (be)geleid en steeds weer blijkt zij een zeer positieve invloed op deelnemers te hebben. Nicoline blijkt in de wieg gelegd om anderen te stimuleren, te motiveren en te begeleiden. Zij heeft zich ontpopt tot een topcoach en ik maak nog altijd graag gebruik van haar inspirerende manier van coaching. Nicoline wordt gedreven door haar intutie en weet die vaak zeer goed in haar dagelijkse bezigheden om te zetten in succesvolle acties. Ik vind haar warm, toegewijd en uiterst professioneel; beslist een van de meest waardevolle vrouwen die ik in mijn leven heb ontmoet.
Bob


Tijdens gesprekken met Nicoline voel ik me volkomen geaccepteerd; al mijn eigenaardigheden, onvermogenheden en vreemde gedachten mogen er zijn. Ik mag 100 keer over hetzelfde onderwerp praten, en er steeds weer nieuwe inzichten over krijgen. Nicoline gaat helemaal met me mee in mijn vraagstuk, zonder dat ze er zelf in verstrikt raakt. Ze  geeft me het gevoel dat ik niet alleen ben met mijn soms rare kronkels.
Iris

 


systemisch werk

In het dagelijkse leven kun je het gevoel hebben vast te lopen in psychische of fysieke klachten. Of heb je last van onbegrepen en ogenschijnlijk onoplosbare problemen binnen je familie, tussen mensen of afdelingen. Je kunt een gevoel van stilstand ervaren, van niet (door)stromen, van vermoeidheid. Allemaal voorbeelden van 'verstrikkingen' die zich kunnen voordoen in individuen maar ook in systemen zoals gezin, afdeling, bedrijf, organisatie, vereniging en werkrelatie. Ook in ruimtes of op plekken kun je dergelijke blokkades constateren.

Zo'n verstrikking, een verborgen dynamiek binnen een systeem, kun je zichtbaar maken door objecten op te stellen in de ruimte. Deze objecten representeren betrokkenen uit het systeem. Door in de opstelling deze verstrikking aan het licht te laten komen, kan de heling een aanvang nemen. Deze heling raakt het hele systeem en elk individu in dat systeem.

Systemisch werk is een andere manier van waarnemen die vaak leidt tot (nieuwe) informatie over en een ander zicht op de situatie. Dit inzicht kan een opening helpen creëren naar een volgende fase in je proces.

Systemisch werk gaat uit van enkele basisinzichten:
* ieder heeft zijn plek in het systeem en heeft recht op erkenning;
* wil het systeem 'stromen', dan behoren geven en nemen in balans te zijn;
* elk systeem kent een ordening volgens criteria als verantwoordelijkheid, ancienniteit en competentie.

Een systemische opstelling start met een vraag - de rode draad gedurende de opstelling. Op basis van de vraag stelt de vraagsteller zijn of haar systeem op in de ruimte. In ons geval met behulp van objecten. Deze objecten kunnen personen representeren, maar ook groepen, producten of abstacties zoals bijvoorbeeld kennis, kracht, bezieling, de markt. Eenmaal opgesteld, wordt het krachtenveld rondom de vraag duidelijk waarneembaar. Vanuit deze informatie kan de opstelling zich ontvouwen in de richting van herstel van evenwicht, stromende kracht en energie. De begeleider benoemt de posities die leden van het systeem onderling innemen en zal deze waar nodig zodanig aanpassen dat er meer ruimte onstaat in het veld. Door erkenning te geven aan de nieuwe posities en door het uitspreken van bijpassende zinnen die de ziel 'raken', kunnen verstrikkingen worden ontbonden en kan de energie weer gaan stromen.

We maken bij deze aanpak gebruik van feiten uit het systeem: geboorte en dood, vermissing, ontkenning of uitstoting, oorlog en andere extreme gebeurtenissen, afgebroken (liefdes)relaties danwel winst en verlies, faillissement, veelvuldig wisselen van leiding, conflicten, misdaden.

Deze aanpak is zinvol als je openstaat voor het leven in al zijn facetten en het vermogen hebt gevoelens en lijfsignalen toe te laten. Door rationeel en afstandelijk te blijven, kan de dynamiek achter de verstrikkingen zich niet vrijgeven.

Data
Op afspraak.

Het zijn individuele sessies, waarvan de begeleiding in handen is van Ineke Vos en Nicoline Smoor. Ineke en Nicoline volgden de training Deskundigheidsbevordering Systemisch denken en handelen bij Ineke van Keulen van het Centrum voor Systemische Opstellingen en Consultatie Zuid Limburg. Sinds 2009 nemen zij deel aan de Deskundigheidsbevordering 'Leven en werken vanuit je ziel' bij Ineke van Keulen als een doorlopende voeding en training.

 

 


tweedaagse 'in essentie'

 
foto & gedicht: Esther van der Valk

Twee dagen weg van de waan van de dag. Rust, stilstaan bij datgene dat zich bij jou aandient, op een plek en met mensen die dat ondersteunen. Een inmiddels beproefde formule.
Tijdens deze dagen ervaar je hoe het is als alles er mag zijn. En wat er dan is. Een uitnodiging om te verstillen en jezelf zuiver waar te nemen. Als een rivier die door een windstilte de bodem even laat zien. Om te herkennen waar je naar verlangt en welke beweging naar de vervulling daarvan leidt. Jij ontwerpt je eigen tweedaagse, wij lopen met je mee.

De natuur bouwt af
neemt afscheid van wat is geweest,
van dat wat zijn doel heeft gediend
en vrolijk dansend vallen de bladeren naar beneden,
vrij om te gaan.
De natuur komt tot rust, stilte en bezinning
voorbereiden op dat wat komen gaat,
zonder dwang, zonder verwachting
in het volle vertrouwen dat precies komt wat nodig is.
En diep in die stilte hoor je de groei
straks zichtbaar voor iedereen.

Tijd: van woensdagavond 9 december 20 uur tot vrijdagmiddag 11 december om 16 uur.
Locatie: in overleg met deelnemers te bepalen.
Kosten: €795 excl. BTW, inclusief twee overnachtingen op een eenpersoonskamer en volledige verzorging;
€756 incl. BTW voor particuliere inschrijvingen.
Aantal deelnemers: maximaal acht
Begeleiders: Esther van der Valk en Nicoline Smoor
Meer informatie: 06-11003354 of nicoline.smoor@licht-ruimte.nl


Reacties van oud-deelnemers

'Ik kan nog steeds nagenieten en sta op een of andere manier opener in het leven. atuurlijk zit de versnelling er weer in maar nu wel met het idee dat ik de 'vertraging' zo weer kan oproepen met de beelden in mijn hoofd.'

'Het lijkt alsof al mijn zintuigen op scherp staan na die re-boot. Alsof je een vette bril weer helemaal glanzend hebt gepoetst.'

'Tijdens 'in essentie' is er iets wezenlijks aangeraakt in mij. Vanuit de stilte voelde ik hoe het echt met mij is, anders dan wat ik voel of denk te voelen.
Van daaruit kon ik wezenlijk contact met anderen maken en dienstbaar zijn.’

‘As an introvert, it wasn't easy to open up, but with the warm, open, non-judgemental and honest guidance of the coaches and participants, I developed the confidence to make some big decisions in my life.’

‘Heel bijzonder te ervaren tot hoeveel beweging stilstaan kan leiden.’
 

 


leergang PROfessional+

Een vierdaagse leergang die praktisch bijdraagt aan de goedgevulde rugzak van professionals die hun basiskennis willen verbreden en hun zelfkennis willen vergroten.  In vier dagen verspreid over een halfjaar wordt aandacht besteed aan: projectmatig werken, adviesvaardigheden, communicatie en presentatie en acquisitie. Naast inhoudelijke basiskennis wordt aandacht besteed aan praktische oefeningen, leren deelnemers zichzelf beter kennen, krijgen ze meer inzicht in hoe anderen reageren en leren ze veel van elkaar. De training wordt verzorgd door Esther van der Valk & Nicoline Smoor.

Klik hier voor meer informatie